Damlama Sulama Sistemi

    Damlama sulama sistemi ekim yapılan arazide suyun toprağa damlalar halinde toprağa ve bitki köklerine nüfus etmesini sağlayan sulama yöntemidir. Düşük basınçla en yüksek verimi sağlamak amacıyla tercih edilen damlama sulama sistemi  üreticiye kaliteli bitki ve meyve sebze yetiştiriciliği sağlar. Diğer sulama yöntemlerine nazaran damla sulama yöntemi daha az su kullanarak verimli topraklar elde edip kaliteli  ürün yetiştiriciliği sağlar. Damla sulama yöntemi  minimum maliyet ve ürünlerde  yüksek kalite sebebiyle en çok  tercih edilen bu yöntem başlangıçta seralar da kullanılmaya başlansa da gün geçtikçe çoğu meyve sebze yetiştiricisi ve bitki yetiştiricisi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 

    Bilinen sulama yöntemlerinin aksine günümüzde gittikçe yaygınlaşan damlama sulama sistemi  üreticiye başlıca  faydaları; İş yükünün hafiflemesine gerekenden  daha az insan gücüne ihtiyaç duyulmasına üreticinin giderilerinin azalmasına, 

Kaliteli ürün  hasatına vaktinden önce hasat yapılmasına, 

Her türlü toprakta ta sulama yapmasına eğimli dik arazilerde rahatlıkla kullanılmasına, 

Az miktarda su ile daha çok alanda  sulama olanağı sağlamasına, 

    Ekilen bitkinin  ihtiyacı olan suyu doğru miktarda almasını sağlaması. Sadece bitki ve köklerinin sulanması  yöntemiyle ekilen arazide fazladan otlanmayı önleyip   çapalama ihtiyacını da minimum seviyede tutar.  Ayrıca  sulama ile birlikte gübreleme imkanını da sağlaması sebebiyle büyük bir tercih sebebidir. Fakat  tercih edilen gübrenin suda çözülen ve  damlama  sulama sistemi ile gübre yapılmaya uygun olması gerekir. Bu yöntemle yapılan gübreleme ile bitkinin ihtiyacı kadar besin  bitki köklerine  verilir. Böylece bitkide fazla gübreden oluşabilecek olan sorunlarında  önüne geçilir. Böylece üreticiye hem tasarruflu hem de  kaliteli ürün hasatı sağlar. 

    Damla sulama yönteminde  zaman ayarlı sulama ile istenilen zaman zarfında sulama imkanı sağlar. İş yükünün  azlığından dolayı üreticiye arazisinde  çalıştıracağı işçiden büyük tasarruf imkanı sağlar. Maliyeti başlangıçta  yüksek olan damlama sulama sistemi aslında çiftçilere bir çok yönden tasarruf  kolaylık sağlamaktadır. Damlama sulama sisteminin su tasarrufu sağladığı ayrıca ekilmiş olan bitkinin minimum seviyede yeteri  kadar su ve besin almasını sağlar.  Damlama sulama sistemi ile eşit dağılımı sağlanan gübre ve su sayesinde yetiştirilen ürünlerde kaliteli ve tek tip büyüme sağlanır. Erken  hasata da imkan sağlayıp  çiftçilerimizin kaliteli ürün ve zamanında yaptığı  hasat sayesinde karlılık oranını da  arttırmaktadır. Böylelikle başlangıçtaki yüksek maliyeti kısa bir zaman içinde  karşılar. Tüm detayları ile bakıldığında damlama sulama yöntemi tarımsal arazilerdeki en ekonomik sulama yöntemlerindendir.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziantep SEO

Chat